Het geheim van Janna’s koffie

Deze voorstelling heb ik gemaakt tijdens mijn opleiding ‘Deskundigheidsbevordering Poppen- en Objecttheater’ bij het Haags Theaterhuis. Ik wilde graag iets voor ouderen gaan doen. Iets herkenbaars, iets rustigs, klein, grappig, maar toch ontroerend. Dat was een uitdaging!

Het verhaal gaat over Job, die voor het eerst in zijn 50-jarige huwelijk met Janna een weekend alleen thuis is. Janna is een weekendje naar haar zuster Anna. Zij heeft ernstige griep en heeft Janna gevraagd om haar te helpen met het huishouden en de maaltijden. Janna wilde dat Job mee ging, maar Job vindt Anna een ouwe heks en geen haar op zijn hoofd die er aan denkt om bij haar op bezoek te gaan.

Janna wilde eerst niet gaan….. ze vond dat ze Job niet alleen kon laten. Maar Job vindt zichzelf een grote, volwassen kerel en zei haar vooral wél te gaan! Als ze een paar maaltijden vooruit kon koken, zou hij zich verder prima redden. Zo gezegd zo gedaan.

We starten in de woonkeuken en Job zit heerlijk aan zijn ochtendkrantje. Het boterhammetje smeren was geen probleem. Maar nu heeft hij wel heel erg trek in een kopje koffie! Janna zet altijd héérlijke koffie voor hem. Maar ja….. Janna is er nu even niet…….

Job gaat op zoek naar de filter en de koffie. Mmm…. Hij vindt een filter, maar de koffie??? Wat zit die raar verpakt!
Nou ja, het zal wel…… Bij de Senseo aangekomen weet hij niet waar de filter op moet. Wat een ráár apparaat is dit zeg! Hij snapt er niets van…. Moedeloos zit hij aan de keukentafel. Gelukkig helpt het sensitieve, sensuele, sexy Senseo-apparaat hem een handje en geeft ze hem uiteindelijk een héérlijk kopje koffie. Precies zoals Janna hem maakt!